Verzekeringen kiezen

In Nederland hebben we zoveel verzekeraars en verzekeringen met elk eigen verzekeringsvoorwaarden, premies en pakketten dat we soms niet weten welke verzekering en welke verzekeraar bij onze behoeftes past. Vaak weet men niet eens in welke situaties hun verzekeraar wel of niet uitkeert. Ook komt het voor dat mensen dubbel verzekerd zijn. Daarom hebben verzekeringnemers baat bij informatie en advies. Een paar aanbevelingen.

Verzekeringsadviseur

Een verzekeringsadviseur is een onafhankelijke tussenpersoon. Deze bemiddelt tussen verzekeringsmaatschappijen en de verzekeringsnemers. Een verzekeringsadviseur is onafhankelijke en dus niet gebonden aan een verzekeringsmaatschappij. Hij of zij kan u daardoor objectief informeren over de verschillende verzekeraars, hun aanbod, voorwaarden en premies. Daarnaast kan deze u ook een advies geven op basis van uw wensen. Desgewenst helpt een verzekeringsadviseur ook bij het afsluiten van een verzekering.

Verzekeringsvoorwaarden

Voordat u een verzekering afsluit, is het belangrijk in ieder geval twee vragen gesteld te hebben.

  • Kan ik de uitkering door de verzekeraar zelf ook betalen?
  • Onder welke omstandigheden keert de verzekeraar wel en onder welke omstandigheden keert de verzekeraar niet uit?

Bij een rechtsbijstandsverzekering krijgt u niet automatisch de beste en duurste advocaten.  Zo geldt dat ook voor de tandartsverzekering. Met zo’n verzekering betekent het niet gelijk dat alles vergoed wordt.

 

Oververzekerd

Vaak komt het voor dat mensen oververzekerd zijn. Dat houdt in dat ze dubbel verzekerd zijn.  Dubbel verzekerd kost dubbel teveel geld en daarom is het belangrijk dat u uw verzekeringsvoorwaarden (of polissen) controleert op overeenkomsten.  Als u op vakantie gaat hoeft u bijvoorbeeld niet speciaal een reisverzekering voor ziekte of ongeval af te sluiten, want dit wordt gewoon in normale zorgverzekering gedekt.

Aanbeveling: Interpolis controleert voor klanten verzekeringspakketten op dubbele verzekeringen. Volgens z24.nl doet Interpolis dit om het vertrouwen in de verzekeraars te herstellen, omdat uit onderzoek is gebleken dat 2/3 van de Nederlanders vindt dat verzekeringsmaatschappijen alleen maar op de verkoop gericht zijn.

Alles-in-een-pakket verzekeringen

Tevens is het erg aantrekkelijk om alle verzekeringen bij een verzekeraar onder te brengen in een totaalpakket. Daardoor krijgt de verzekeringnemer een fikse korting, maar dat is het niet in alle gevallen. De meeste kortingen bij zulke verzekeringspakketen bedragen ruim 6 tot 7 procent. Toch kunt u op bijvoorbeeld een autoverzekering besparen, omdat verzekeringen van deze aard in een prijzenoorlog verwikkeld zijn. Daarnaast zijn er bij overlijdensrisicoverzekeringen en reisverzekeringen grote verschillen in prijs. Dat heeft alles te maken met het feit dat de ene verzekeraar gespecialiseerd is in zorgverzekeringen en daardoor zijn producten scherp kan prijzen en weer een andere verzekeraar gespecialiseerd is in reisverzekeringen die voor dat product weer een scherpe prijs kan hanteren. Uit onderzoek van het Consumentenbond blijkt dat er op dit moment nog geen enkele verzekeraar is die in een pakket de beste prijzen kon aanbieden.

Aanbeveling: Als u alles in een pakket wilt verzekeren, ontvangt u een fikse korting. Als u daadwerkelijk goedkoper wilt uitkomen, kunt u het best losse verzekeringen nemen, omdat door specialisatie de ene verzekeraar u een scherpere prijs kan aanbieden dan een andere verzekeraar. Hoewel alles-onder-een-dak een heleboel gemak biedt. Bij schade kunt u dan steeds terecht bij een verzekeraar.

Verzekeringen nalopen

Het is aan te raden ieder jaar uw verzekeringen na te lopen. Uw situatie is veranderd en door prijsconcurrentie kunnen de prijzen bij de concurrent beter zijn. Misschien is uw auto verouderd en heeft u geen all-riskverzekering meer nodig? Misschien heeft u een erfenis ontvangen en kunt u veel kleine verzekeringen weg doen, omdat u nu wel het risico zelf kunt dragen? Grote aankopen voor het huis of een verbouwing leidt ook tot veranderingen in de inboedelverzekering. Uw persoonlijke situatie verandert ieder jaar en daardoor kunnen uw wensen en behoeftes veranderen. Daarom is het aan te raden ieder jaar uw verzekeringen opnieuw na te lopen.