Verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht. Het gaat dan altijd om risico’s die we zelf niet kunnen dragen. De zorgverzekering, opstalverzekering en de autoverzekering zijn daarom verplicht.

Zorgverzekering

De basisverzekering is een verzekering die voor iedere Nederlander en iedereen die in het buitenland woont, maar in Nederland werkt verplicht gesteld op 1 januari 2006. Deze verzekeringsvorm is de opvolger van de ziektekostenverzekering. Vroeger had men de keuze om te kiezen voor een ziekenfondsverzekering (vergelijkbaar met het huidige basisverzekering) en een particuliere verzekering.

Deze keuze is met de invoering van de basisverzekering verdwenen. Iedereen heeft verplicht een basisverzekering, dat bestaat uit een wettelijk vastgelegde pakket die door verzekeraars telkens op een andere manier wordt ingevuld. Mede daarom verschillen de premies bij verzekeraars voor dit basispakket.

Naast de basisverzekering bestaat de mogelijkheid om risico’s te verzekeren die een individu belangrijk vindt, zoals alternatieve geneeswijzen.