Hypotheek

huis kopen met een hypotheek
Een huis kopen doe je samen voor de toekomst

U bent op zoek naar een huis, maar u heeft niet de koopsom voor het oprapen liggen. U gaat dus lenen om het droomhuis te kopen. Daarvoor zijn hypotheken in het leven geroepen. Een hypotheek is een van de meest voordelige leningen. Dit komt door de lange looptijd en het onderpand dat ter beschikking wordt gesteld.

Bijna iedereen met een eigen huis heeft een hypotheek of heeft er een gehad. Hypotheken worden echter niet alleen voor huizen gebruikt. Voor een hypotheek betaald men hypotheekrente en kan men gebruik maken van hypotheekrenteaftrek (in Nederland).

De vraag blijft wat er eigenlijk zo voordelig is aan een hypotheek. De voordelen zijn hier voor u kort opgesomd:

Lage Rente, een hypotheek heeft een relatief lage rente. Dit komt omdat er een onderpand is (het huis) en een langere looptijd. De hypotheekverstrekker heeft namelijk de zekerheid dat wanneer geen hypotheekaflossing betaald wordt, het huis garantie biedt. Dat is immers ook waard. Verder kopen veel mensen huizen voor de langere termijn.

Hypotheekrenteaftrek, De in Nederland gunstige maatregel om de hypotheekrente voor de belasting af te trekken van het bruto inkomen. Deze maatregel maakt het voor kopers van huizen gemakkelijker een nieuw huis te kopen. De hypotheekrenteaftrek is voor 30 jaar geldig, over het algemeen een looptijd dat een huis gefinancierd moet worden. De hypotheekrenteaftrek is echter wel in het geding. Momenteel is nog geen sprake van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Toch zou dit in de toekomst kunnen gebeuren.

nationale hypotheek garantieNationale hypotheek garantie, Inwoners van Nederland kunnen nu tot 350.000 euro (in 2012 265.000 euro) gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit houd in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de lening. De huisbezitter betaald hiervoor een eenmalige premie van 0,4% van de aankoopsom. Als de hypotheek hoger is dat 265.000 euro kan tot dit bedrag gebruik worden gemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie.

Belangrijk bij het aangaan van elke willekeurige lening is dat u een vergelijking maakt van de verschillende aanbieders. Hiermee kunt u de voordelen en nadelen van verschillende partijen in acht nemen. Zo kan het zijn dat de ene hypotheekverstrekker andere rentetarieven of een andere looptijd hanteert dan de ander. Dit verschilt echter wel per situatie en per verstrekker. Om een hypotheek te vinden die goed aansluit bij uw eisen en wensen is het dus van belang te vergelijken.